BedrijfsEthisch Diner, 6 november 2013

Graag nodigen wij u uit voor het derde BedrijfsEthisch Diner van het Netwerk Bedrijfsethiek Nederland (NBN).

Op 6 november aanstaande organiseren wij voor u een diner pensant in Kasteel Woerden, te Woerden. Onder het genot van een heerlijke biologische maaltijd bediscussieren wij met u het thema:

“Wie draagt de last?”
Over de verdeling van publieke en private verantwoordelijkheden

Onze sprekers zijn André Nijhof (European Institute for Business Ethics) en Ruud Meij (Universiteit voor Humanistiek/Governance en Integrity).

André Nijhof richt zijn bijdrage aan het BedrijfsEthisch Diner op de verschuivende rollen tussen overheid, bedrijven en NGO’s en/of burgers bij het nemen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke vraagstukken. Daarbij valt volgens hem allereerst op dat de inhoud van deze discussie steeds meer verschuift van het maleficence principle (doing no harm) naar het beneficence principle (actively doing good). Hij gaat ook in op de oorspronkelijke positie van de Europese Unie in 2002 – de zakenwereld moet op vrijwillige basis betrokken zijn – en koppelt dit aan recent onderzoek. Daaruit blijkt dat de impact van Corporate Social Responsibility (CSR) beperkt is. Moet er een verplichting komen vanuit de overheid? En kunnen we dan nog wel spreken over verantwoordelijkheid nemen?

Ook Ruud Meij zal spreken over de verschuivende rollen binnen de driehoek markt, overheid en burger. Deze driehoek roept vandaag de dag spanning op. Zo hebben zorgverzekeraars een publieke rol met veel inbreng vanuit de overheid, terwijl zij zuiver private organisaties zijn. Net zoals banken momenteel vanuit de overheid gesteund willen worden. De scheiding tussen privaat en publiek vervaagt. Wat zijn de consequenties? Hoe verandert de invulling van verantwoordelijkheid? En wat betekent dit voor de legitimiteit?

Opzet van de avond

Wij heten u van harte welkom vanaf 17.30 uur in de Van Monfoortzaal van Kasteel Woerden. Het kasteel is goed bereikbaar per auto en met het openbaar vervoer.

Om 18.15 uur zullen wij aan tafel gaan in de Ridderzaal en starten met het programma. Onze sprekers zullen tussen de gangen door circa een half uur spreken. Aansluitend is er tijd voor discussie, die u met uw tafeltenoten voort kunt zetten. Na elke gang wisselt u van plek, zodat u steeds met andere gasten in gesprek kunt gaan. Naar verwachting is het evenement rond 22.00 uur afgelopen.

Kosten

De kosten van deelname bedragen € 50 per persoon voor leden. Dit is € 65 voor niet-leden. Inbegrepen bij de prijs is een biologisch drie-gangen-diner en drie drankjes. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelding

Wilt u het BedrijfsEthisch Diner 2013 graag bijwonen? Stuur dan vóór uiterlijk 1 november uw aanmelding naar elisa@blikethiek.nl.
Vermeld hierin uw naam, contactgegevens en uw eventuele diëetwensen. U ontvangt een bevestiging van aanmelding per e-mail. Wees er snel bij, want vol is vol! Leden krijgen voorrang.

Vragen?

Heeft u vragen over dit evenement? Dan kunt u terecht bij Elisa Kruiper, NBN-bestuurslid Evenementen. U kunt haar bereiken via elisa@blikethiek.nl of 06-44272106.

Wij zien u graag op 6 november!