Dag 09

Tekst uit het boek Exodus
Hoofdstuk 4, vers 10-17

Reflectie

Mozes weegt de ernst van de missie die voor hem ligt af, maar in plaats van te kijken naar de belofte van God, richt hij zijn ogen op zichzelf. God heeft hem iets gevraagd wat hij niet met eigen middelen kan bereiken en “toen ontbrandde Jahwe’s toorn tegen Mozes”. Dit gebeurt niet vanwege zijn gebrek aan welsprekendheid maar vanwege zijn gebrek aan geloof in Gods belofte. En het is deze houding die hem berooft van hoop op een goede afloop. In de loop van ons leven test God ons op vele manieren, net zoals Hij Mozes test in de Schriftlezing van vandaag. Hij stelt ons echter niet op de proef zodat wij iets over onszelf te weten komen. Hij stelt ons op de proef opdat we iets over onszelf én over Hem leren.

Het erkennen van zijn eigen tekortkomingen is niet het probleem van Mozes. Wat hem doet struikelen is dat hij denkt dat de Heer niet in staat is om goed te maken wat hij mist. Mozes moet leren dat wanneer God roept, hij altijd de genade en kracht geeft om zijn wil te kunnen vervullen. Als Mozes het volk van God moet leiden en het onmogelijke wil bereiken, moet hij volledig op God vertrouwen.

Deze negentig dagen zijn een mooie test voor jou. Leer van Mozes. Je zult er niet in slagen deze spirituele oefening te volbrengen als je je hoop niet op God vestigt. God heeft je geroepen tot zelfbeheersing en vrijheid en hij zal je de kracht en genade geven die nodig is om in die vrijheid te groeien. Vaak, in onze angst, wenden we onze ogen van God af en kijken we alleen naar onszelf, in een poging om Gods plan op eigen kracht te verwezenlijken. Zelfs als we er gedeeltelijk in slagen om dat voor elkaar te krijgen, dan betalen we daar zelf een hoge prijs voor – en soms degenen van wie we houden.

Wees eerlijk en erken dat je jezelf niet naar vrijheid kunt leiden. Kijk omhoog naar het kruis. Stel je hoop op degene die zelfs de dood heeft overwonnen. Hij alleen kan je naar de vrijheid leiden. Hoop op Hem!

Ga terug naar het overzicht van Exodus 90