Dag 02

Tekst uit het boek Exodus
Hoofdstuk 1, vers 8-14

Reflectie

Bedenk: de Egyptenaren wilden voorkomen dat de Israëlieten te sterk zouden worden, anders zouden ze een opstand kunnen beginnen. Met dit gegeven gingen de Egyptenaren slim om. Ze “stelden werkbazen over het volk aan om hen door dwangarbeid te onderdrukken.” Ze gaven hen veel taken om ze bezig te houden. Toen de Israëlieten door de dagelijkse sleur van het werk zwaarder werden belast, werden ze afgeleid en waren daardoor steeds minder bezig met hun vrijheid en kracht. Niemand kan een held zijn als hij het zo zwaar heeft dat hij geen tijd heeft om om zich heen te kijken en zijn omstandigheden te overwegen. Dus de Israëlieten (die in feite steeds meer macht kregen) werden gedwongen om nog harder te werken voor hun werkbazen, en kwamen daardoor niet los uit de slavernij.

Tegenwoordig gebruikt onze werkbaas (het kwaad) de “steenbakkerijen en het land” in ons leven om ons te beheersen, om ons van ons ware zoonschap af te houden, om te voorkomen dat we te sterk worden. Net als Farao, die alleen maar uit was op macht, is het kwaad sluw in de methoden die het gebruikt om ons tegen te houden.

Denk aan de “steenbakkerijen en het land” dat jou bezighoudt: het eindeloze werk, de hectiek van de activiteiten waar je bij betrokken bent, de constante druk om verder te komen in het leven. En denk eens aan alle andere dingen die de werkbaas gebruikt om je tot slaaf te maken: alcohol, pornografie, lust, trots, faalangst, concurrentie met anderen, geld, sport en status. Al deze dingen hebben de neiging om je het leven zuur te maken. Maar je hoeft er niet door onderdrukt te worden. Door te besluiten ermee te stoppen, zul je ontdekken dat je zonder deze dingen kunt leven en kunt ontsnappen aan de greep die ze op je hebben, en die je afleidt van belangrijkere dingen.

Mannen hebben zeker ook verplichtingen waar ze niet zomaar mee kunnen stoppen. Maar de meeste moderne mannen zouden er veel baat bij hebben om hun leven te vereenvoudigen. Besteed vandaag tijd aan het in kaart brengen van de gebieden waarop jouw leven zou kunnen worden vereenvoudigd. Nodig de Heer uit om jou hierbij te helpen en schrijf je conclusies op. Dit is een eerste belangrijke stap op weg naar vrijheid.

Opmerking voor getrouwde mannen: het advies is om elke vereenvoudiging of verandering in jouw manier van leven goed te communiceren met jouw echtgenote. Voor meer informatie over hoe je als getrouwde man Exodus90 kunt beleven, zie “The Exodus Man and His Bride” in de “Field Guide”.

Ga terug naar het overzicht van Exodus 90