Dag 19

Tekst uit het boek Exodus

Hoofdstuk 8, vers 12-15

Reflectie

Er is een algemeen gezegde dat luidt: “God geeft ons nooit meer dan we aankunnen.” Dit is niet helemaal waar. Kijk maar naar Mozes. God gaf hem veel meer dan hij aankon. Mozes heeft maar twee opties: (i) hij kan weglopen en proberen zich te troosten met het idee dat God te veel van hem heeft gevraagd of (ii) hij kan erop vertrouwen dat God hem genade zal schenken waar zijn menselijke kracht onvoldoende is.

Het is een serieuze uitdaging om als christelijke mannen te leven in de huidige cultuur. Velen van ons komen in de verleiding om de leugen te geloven dat we veel gelukkiger zouden zijn als we nooit kennis hadden gemaakt met God en zijn kerk, omdat we dan niet verplicht zouden zijn een leven met vele kruisen te doorstaan. Maar die ontmoedigende leugen leidt alleen maar tot nieuwe vormen van slavernij.

Vat vandaag moed uit deze woorden van de Heilige Franciscus van Sales:

Onthoud deze eenvoudige waarheid die buiten alle twijfel staat: God laat veel moeilijkheden toe aan degenen die Hem willen dienen, maar Hij laat ze nooit onder de last wegzinken zolang ze op Hem vertrouwen. (…) Geef nooit, onder welk voorwendsel dan ook, toe aan de verleiding van ontmoediging, zelfs niet onder het plausibele voorwendsel van nederigheid.

Als je uitstapt om God te dienen, zal Hij je tot meer dwingen dan je aankunt. Op dit punt van onze reis zijn we ons terdege bewust van die realiteit. Maar God zal je nooit onder jouw last laten zinken zolang je op Hem vertrouwt. Kijk nog eens naar je waarom. Vertrouw je erop dat God dit tot een goed einde zal brengen? Zo niet, dan is het nu een goed moment om daar met Hem over te praten. Als je dat doet, neem dan de tijd om je dankbaarheid tegenover de Heer te uiten.

Ga terug naar het overzicht van Exodus 90